Mensen, dieren, planten, al het andere op aarde en zelfs het hele universum - in de basis zijn we allemaal hetzelfde: sterrenstof. Wij zien onszelf graag als iets afzonderlijks en unieks in het midden van dit geheel, terwijl we een klein onderdeel zijn van een onmetelijke omgeving. Kunstenaars Jasper Griepink (1988) en Harry Knopperts (1955) verdiepen zich met hun werk juist in de urgentie van verbondenheid. Ook het WALHALLAb bouwt mee.
You are all Stardust nodigt uit tot een heroverweging van het idee van de “unieke en centrale” positie van mensen in het universum. De manier waarop we omgaan met de aarde veroorzaakt immers wereldwijd vervuiling, uitputting, opwarming en uitsterven. Het dreigt een einde te maken aan een groot deel van het leven op aarde, inclusief dat van ons zelf. Toch blijft het idee bestaan dat de natuur en de kosmos een gegeven zouden zijn - iets dat alleen en vooral bestaat om gebruikt te worden door de mens. Wij kunnen ons moeilijk uit dit centrum denken.
Hoewel Harry Knopperts en Jasper Griepink beide inhoudelijk sterk gedreven worden door hetzelfde thema, is het karakter van hun werk heel verschillend. Het is introvert tegenover extravert, klassieke schilderkunst tegenover hyper-interdisciplinair, beschouwend tegenover activistisch. Het resultaat is een expositie met schilderijen, werken op papier, video's en installaties en maakt Dat Bolwerck tot een plek waar je kunt nadenken over de kosmos, de aarde, de mens, de natuur, nietigheid, sterfelijkheid en het belang van verbondenheid en balans.
Met dank aan het Mondriaan Fonds.
"Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust.” ― fysicus en kosmoloog Lawrence M. Krauss
Donderdag t/m zondag 11 - 17 uur
Harry Knopperts (Zutphen, 1955)
De surrealistische en expressionistische figuurstukken in het werk van Harry Knopperts beslaan de vele facetten van relaties tussen mensen. You are all Stardust laat zijn meest recente serie zien, waarin hij uiting geeft aan zijn zorg over de relatie van de mens tot de omgeving.
De onderwerpen in de serie zijn divers: we zien mensfiguren, dieren, planten, paddenstoelen en vissers. De eenheid komt naar voren in stijl, techniek en het kleurgebruik. De plek van de mens in het de composities is nietig, althans: het landschap en het uitspansel zijn minstens gelijkwaardig aan de mensen die daarin figureren en soms zelfs overweldigend. Het werk toont niet alleen de vernietigende kracht die van het universum kan uitgaan en de onmogelijkheid van de mens om te ontsnappen aan diens natuurlijke inbedding, maar ook hoe klein en eenzaam de mens is tegenover de nauwelijks te bevatten krachten van het universum.
De Musea Deventer bezitten met circa dertig stuks de grootste museale collectie van Knoppert’s werk. Werk van Knopperts is ook opgenomen in de collecties van het Amsterdam Museum, het Coda in Apeldoorn en in talloze particuliere collecties in binnen- en buitenland.
Jasper Griepink (Eindhoven, 1988)
De kunst van Griepink activeert de raakvlakken tussen natuur, spiritualiteit, seksualiteit, gemeenschap, ecologie, gender, taal en de politiek in en rond deze zones. In hun recente werk opereert Griepink als een hybride tussen een natuurpriester en een ‘sassy’ muzikant. De kunstenaar dompelt het publiek onder in verhalen en installaties die de folkloristische wereld van de druïden en natuurgeesten verbinden met de glamour van muziekconcerten en moderne rituele samenkomsten.
In You are all Stardust zie je film DIRTY (2022) – waarin elf-achtigen de sensuele en zinnelijke kwaliteiten van de aarde (onze grootste leraar) ontdekken. De film EARTH(hurt) (2021) toont een wezen met een diepe wanhoop over de huidige donkere periode van de klimaatcrisis. Het EDEN SPACECRAFT, in 2009/2010 ooit getekend in een schetsboekje als een ruimteschip met daarin een tuin. Is het de eerste tuin die naar aarde kwam? Of juist de laatste – op zoek naar een nieuwe plek om voort te bestaan. Enkele jongeren van WALHALLAb gaven hun interpretatie aan het EDEN SPACECRAFT. Verwacht verder werken op papier, onder andere enkele vroege schetsen en werk uit de serie Trans Neolithic Future (2019-2020).
Jasper Griepink behaalde een MFA aan het Piet Zwart Instituut (2013). Hen heeft internationaal geëxposeerd en opgetreden in MuHKA(BE), Tidens Krav (NO), The Manse (USA), Art Villa Garikula (GE) en Te WhareToi (NZ) en nationaal in onder andere MU, Goethe Instituut, Garage Rotterdam, Lustwarande, TENT, Witte de With, Onomatopee, Het Nieuwe Instituut, Mediamatic, IMPAKT, Art Rotterdam, W139, ZERP gallery, 1646, Roodkapje, Museum IJsselstein en Kunsthuis SYB.
Naast hun artistieke activiteiten werkt hen als praktijkdocent aan de Ecology Futures MA (MIVC|St Joost) en is curator voor de manifestatie Re_Nature.