Klimaatfilosoof Sophie van Balen laat je nadenken over of je als mens eigenlijk wel ophoudt bij je huid. Net als alles op de wereld bestaan ook wij uit ‘sterrenstof’. We zijn het, we ademen het zelfs en zo vermengd alles zich continu met elkaar.
Als je nagaat dat de kleinste deeltjes waaruit alles en iedereen is bestaat steeds gelijk zijn, kan dat helpen om je voor te stellen dat mensen op dezelfde manier deel uitmaken van de natuur als de regen of een pannenkoekplant – en dat we geen wezens zijn die daar boven of buiten staan.
Het is lastig om je dat iedere dag voor te stellen in de steeds bewegende en veranderende wereld. Maar als je inzoomt op de adem – dat bestaat uit de lucht waarin alles en iedereen zich met elkaar begeeft – geeft het je misschien weer het besef dat we afhankelijk zijn van elkaar en samen bijdragen aan het geheel. Door te ademen vermeng je jezelf immers vanzelf met je omgeving. Alles wat in de lucht hang, komt binnen. Ook alles wat door (andere) wezens gecreëerd, zoals pollen en virussen, maar bijvoorbeeld ook stikstof. Zo vermengd alles zich continu met elkaar.
Na afloop kun je je vragen stellen en in gesprek gaan met Sophie en de andere aanwezigen. Wat ademde jij vandaag?
19:30 - 21:00 uur
Sophie van Balen
Sophie van Balen is promovenda klimaatfilosofie en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek vertrekt vanuit de mens als ademend wezen in tijden van klimaatverandering en werkt toe naar een politieke filosofie die alternatieve toekomsten denkbaar maakt.
Ze vraagt zich af: Hoe denken we na over klimaatverandering als iets wat we inademen? En kan een intieme doordenking van lucht andere manieren van samenleven mogelijk maken? Naast haar academische werk is Sophie voorzitter van filosofisch café Felix & Sofie, schrijver, moderator en spreker. Ze houdt zich daarin vooral bezig met politiek, feminisme en klimaat.