Een feest dat inspireert! Ook voor niet poëten!
In Viviane Sassens werk bestaat altijd een sterke connectie met poëzie en literatuur. Reflecterend op het fotowerk van Viviane Sassen dat in de dubbeltentoonstelling Fabulous Monsters bij Dat Bolwerck en bij Museum MORE te zien is, wordt een inspirerend Poëziefeest georganiseerd, gehost door dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas. Maria Barnas verbindt tijdens dit Poëziefeest al dichtend vijf bijzondere sprekers, allen specialisten in hun eigen vakgebied, aan poëzie.
Dat Bolwerck is verheugd met de bijzondere lijst van sprekers die tijdens hun lezing hun passie verbinden aan het thema licht & schaduw en poëzie.
Joost Prinsen - Toneel & Poëzie
Nienke Kalker - Absurdisme & Poëzie
Hassan el Rahaui - Humor & Poëzie
Jodie Ras - Ethiek & Poëzie
Ric Stokes | Eke Mannink - Muziek & Poëzie
14:00 - 17:00 uur
Maria Barnas
Maria Barnas (Hoorn, 1973) is dichter en beeldend kunstenaar. Haar laatste dichtbundels Nachtboot (2018) en Diamant zonder r (2022) verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot. Beeldend werk wordt vertegenwoordigd door Annet Gelink Gallery, Amsterdam. Barnas is poëzie-medewerker van NRC Handelsblad, redacteur van De Gids en als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie in Amsterdam. Voor meer informatie zie www.mariabarnas.com
Nienke Kalker
Nienke Kalker studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als afstudeerrichting Theaterwetenschap. In die tijd ontwikkelde ze een fascinatie voor teksten die voorbij comfortabele zekerheden durven te gaan. Tijdens het PoëzieFeest zal ze dieper ingaan op het absurdisme. Die stroming onderzoekt wat er gebeurt als ons bestaan geen betekenis of doel heeft en communicatie hapert.
Zo’n acht jaar geleden begon ze zelf met schrijven en ontdekte dat haar eigen teksten ook vaak absurdistisch zijn. Sinds 2021 studeert ze aan de Schrijversvakschool Groningen met als doel ook zelf iets te publiceren. In Zutphen is ze actief deelnemer aan Shut Up & Write.
Jodie Ras
Jodie Ras studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek en Midden-Oosten studies in Israel. Na jarenlang bij een trauma-expertisecentrum in Jeruzalem te hebben gewerkt, is ze sinds zes jaar als geestelijk verzorger en als ethicus bij GGNet aan de slag. In die laatste rol was ze onder meer verantwoordelijk voor het herdenken van de (Joodse) Vergeten Slachtoffers, psychiatrisch patienten die tijdens WOII door wanbeleid om het leven kwamen en wiens lot decennia lang onderbelicht was gebleven. Het herdenkingsproject wordt in nauwe samenwerking met middelbare school het Isendoorn College in Warnsveld uitgevoerd waarbij scholieren naast les over het verleden worden aangespoord om ervaringen en indrukken om te zetten in woord en beeld.
In haar lezing gaat Jodie in op hoe de erfenis van het verleden relevant blijft voor het heden door 'de kunst van het kiezen'. Toen en nu moet ieder van ons voortdurend keuzes maken en met je kiezen, beken je kleur. Ethiek gaat over de zoektocht naar de 'juiste' keuze, waarbij het de kunst is niet alleen tot een zorgvuldige afweging te komen, maar ook dat je in staat bent dit helder uit te drukken. Ze laat daarbij zien dat poëzie niet alleen kan helpen zicht te krijgen op innerlijke drijfveren, maar ook hoe poëzie helpt het onzegbare inzichtelijk te maken.