No items found.
Here i am not for you (ndiri pano ndisina chekuita newe), 2015 - Virginia Chihota
Chivimbiso (The promise), 2022 - Virginia Chihota

Virginia Chihota - Een bezoek aan de ander

19 april / 29 juni 2025

Zowel bij Dat Bolwerck als bij het Museum Henriette Polak zal vanaf 19 april 2025 het werk van de Zimbabwaanse kunstenaar Virginia Chihota (ZW, 1983) een centrale rol spelen. Het Museum Henriette Polak wijdt een solo presentatie aan deze niet eerder in Nederland geëxposeerde kunstenaar terwijl zij bij Dat Bolwerck de “brontekening” maakt voor een groepstentoonstelling van werken op papier.

Virginia Chihota – Een bezoek aan de ander
Het tentoonstellingsproject Virginia Chihota – Een bezoek aan de ander brengt een verscheidenheid aan makers samen rond het thema empathie. Het project komt voor uit het idee dat esthetische ervaringen, het zien van een schilderij, beeldhouwwerk, foto, dans of het horen van muziek, bronnen zijn van ontzag en verwondering. Ze stellen ons in staat te begrijpen wat onze medemensen denken en voelen. Musea en kunstpodia zijn wellicht wel de grootste katalysatoren van menselijke empathie en compassie. Dat gegeven onderzoekt Dat Bolwerck in deze tentoonstelling. Kan empathie, van mens tot mens, maar ook van kunstwerk tot mens, leiden tot een harmonieuzere samenleving? De presentatie bij Dat Bolwerck is, in zijn vorm, een variatie op het surrealistische idee van een cadavre exquis*, en toont een diversiteit aan werk van makers met verschillende achtergronden. Allen reageren zij, met nieuw werk, op één werk dat Chihota speciaal voor deze gelegenheid maakt.

Dat Bolwerck geeft eerst Chihota de opdracht een nieuw werk op papier te maken over het thema (radicale) empathie. In tweede instantie krijgt een groep van ongeveer 18 professionele kunstenaars, academiestudenten, scholieren van scholen uit Zutphen en cliënten van creatieve werkplaatsen eveneens uit Zutphen een vergelijkbare opdracht. Aan hen wordt gevraagd om op het werk van Chihota te reageren, vanuit hun eigen praktijk en inzicht. Er zijn twee constanten: te werken vanuit het idee van empathie en op papier.

Bij de uitwerking van het project staan de volgende vragen centraal: Wat voor soort werk ontstaat er wanneer kunstenaars gevraagd worden te reageren op een bepaald thema en op één bepaald werk? Hoe kan een presentatie van een diversiteit aan kunstenaars een gemeenschappelijke deler laten zien? En hoe kan het project – ondanks de verscheidenheid aan artistieke houdingen en expressies – het gemeenschappelijke, alsook de onderlinge communicatie tussen de kunstenaars en het publiek naar voren brengen?

10-jarig bestaan Dat Bolwerck

Met deze tentoonstelling viert Dat Bolwerck zijn 10-jarig bestaan, en biedt deze vorm een mogelijkheid om een tentoonstelling van de stad te creëren. Ook zullen er enkele kunstenaars uit eerdere tentoonstellingen van Dat Bolwerck terugkeren in de selectie. Daarnaast is er in de scenografie een uitnodiging verwerkt aan het publiek. Zij mogen mede bepalen hoe de tentoonstelling ingericht wordt en daar op openingstijden een bijdrage aan leveren. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 19 april te bezoeken. Hij bevat op dat moment alleen het werk van Virginia Chihota. Vanaf 20 april tot en met 18 mei worden er werken aan de tentoonstelling toegevoegd, zo zal het “cadavre”, het getekende lichaam, gedurende enkele weken groeien.

Deelnemende kunstenaars

Virginia Chihota, Keetje Mans, Linde Leijh, Gijs Müller, Chiel Kleipool, Mira Maria Struijk, Leonor Faber-Jonker, Jochem Witteveen, Lars Kramer, Samuel Nagtegaal, Steven Salentijn, Aletta Bos, scholieren van de Vrije School Zutphen, Marloes Molenaar, Merel Hoogendijk, Milanda Olden, Janneke Verhoef, Margreet van den Brink en Marco Mignosi.



Virginia Chihota bij Museum Henriette Polak
De presentatie van een selectie zeefdrukken en werken op papier bij Museum Henriette Polak kwam in nauwe samenwerking met Dat Bolwerck tot stand en toont verschillende werken uit series van Virginia Chihota van 2014 tot en met 2023.

Virginia Chihota werd geboren in 1983 in Chitungwiza, Zimbabwe en woont en werkt momenteel in New York, VS. Ze studeerde in 2006 af in Fine Arts aan de National Art Gallery Studios in Harare, Zimbabwe. Chihota vertegenwoordigde Zimbabwe op de 55e Biënnale van Venetië in 2013 en ontving in hetzelfde jaar de Prix Canson. In 2021 kreeg ze een opdracht van de Opéra National de Paris in Frankrijk voor Giuseppe Verdi's Aida.

Het werk van Virginia Chihota is introspectief van aard en wordt sterk beïnvloed door persoonlijke ervaringen - mijlpalen en alledaagse. Ze reflecteert op intimiteit en de menselijke figuur en behandelt thema's als kinderen krijgen, opvoeden, huwelijk, verwantschap, rouw en geloof. Haar grote werken op papier zijn zowel alledaags als transcendentaal, zitten vol allusies op het dagelijks leven en religieuze en folkloristische symboliek en tonen een rauwe, expressionistische verve en een opvallende gratie in het uitgebreide gebruik van patronen, texturen en lagen. Chihota is opgeleid als drukker en gebruikt zeefdruktechnieken op een even zelfverzekerde als originele manier. Ze mengt druktechnieken met tekeningen om unieke werken te produceren met een opvallende formele complexiteit. Ze laten vaak de vrouwelijke vorm zien die vervaagt tot bijna abstractie, en lichamen die verstrikt raken in vreemde omhelzingen die een figurale eenheid oproepen; samen met een iconografisch repertoire dat naar het huiselijke verwijst en tegelijkertijd verbondenheid en collectiviteit benadrukt. Chihota's werk belicht de manieren waarop de vrouwelijke agency grenzen verstoort en zorgen activeert over verschillende vormen van erbij horen. Subjectiviteit komt naar voren als een concept dat is ingebed in noties van onderlinge verbondenheid.

* Een cadavre exquis is een surrealistische speltechniek waarbij meerdere mensen om de beurt een tekst of tekening maken zonder elkaars bijdragen volledig te zien, waardoor een onverwacht en vaak absurd eindresultaat ontstaat.

ArtEZ responds to #7 | Mmmmicro-Wave

In de serie ArtEZ responds to #7 zal het collectief Mmmmicro-Wave gedurende deze aanstaande tentoonstellingsperiode de vide als werkplek gebruiken. De naam van het collectief is geïnspireerd op het concept van microsocialisme: het idee dat kleine, alledaagse daden net zoveel kunnen bijdragen aan de gemeenschap als grootschalige initiatieven op overheidsniveau.

Op zaterdag 10 mei organiseert Mmmmicro-Wave een eendaags festival: een golf van creatieve uitbarstingen die ze tijdens een feestelijk evenement met de gemeenschap van Dat Bolwerck willen delen. Mmmmicro-Wave zal een divers programma presenteren waarin kennis, vaardigheden, eten, gesprekken en zelfgemaakte boeken met elkaar gedeeld worden. De thema’s zorg, gemeenschap en verbinding zijn daarbij het uitgangspunt.

Mmmmicro-Wave hoopt onze harten te verwarmen zonder daarbij een magnetron te gebruiken.

Met dank aan: het Mondriaan Fonds, De Gemeente Zutphen, Super Natuur en het Wijnhuisfonds

In samenwerking met: museum Henriette Polak, ArtEZ Arnhem, BIJ de Bieb, Buddy to Buddy, Drawing Center Diepenheim, Wijkcentrum Waterkracht, Studio Warempel en Tiwani Contemporary, IJsselzorg + en ZoZijn

Datum:
19 april - 29 juni 2025
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
Fotografie:
Here i am not for you (ndiri pano ndisina chekuita newe), 2015 - Virginia Chihota
Chivimbiso (The promise), 2022 - Virginia Chihota
Here I am not for you (ndiri pano ndisina chekuita newe), 2015

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.