Een feest dat inspireert! Ook voor niet poëten!
Zondagmiddag 1 september is het tijd voor het derde PoëzieFeest, inmiddels een traditie in Zutphen. Georganiseerd door Dat Bolwerck, Poëziecentrum Nederland & voormalig Zutphens stadsdichter Eke Mannink.
Niet-poëten, zonder uitzondering keien in hun vak, relateren hun eigen expertise aan de dichtkunst. Zo genoten we vorig jaar van Joost Prinsen, die sprak over theater en poëzie. Bij eerdere edities ging het onder meer over poëzie en angst, natuur, beeldende kunst en humor.
Het feest vindt plaats in de tuin en de binnenruimten van Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt. Het is tevens de finissage van de tentoonstelling Folding Ambivalence, over de menselijke relatie met de digitale wereld. De sprekers zullen een link maken met deze tentoonstelling.
LINE-UP
Dichter-van-dienst | Astrid Lampe
Astrid Lampe (1955) plaatst zich met haar werk op gerede afstand van de mainstream die door het gebruik van sociale media en AI alleen maar breder dreigt te worden. Lampe schrijft opvallend onconventionele bundels vanaf haar debuut Rib (genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs), De memen van Lara en Spuit je ralkleur (Ida Gerhardt Poëzieprijs) tot Rouw met diertjes, Zusterstad 2.0, Tulpenwodka en meest recent Zachte landing op leeuwenpootjes die de oorlog in Oekraïne thematiseert. In 2023 werd haar de P.C. Hooftprijs 2024 toegekend voor haar hele poëtische oeuvre. De jury vindt dat Lampe al sinds haar debuutbundel Rib (1997) in haar gedichten prangende vragen stelt over klimaat, lichamelijkheid en digitalisering. Ze noemen haar een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd.
Muziek & Poëzie | Astronaut
Astronaut is het muzikale project van songwriter, dagdromer & amateur filosoof Pelle Bast. De liedjes van Astronaut zijn compromisloos, en zoeken naar naïviteit in haar beste vorm. Hij bezingt, bevraagt en bespot met humor en liefde grootse thema's als liefde, seks en de kosmos.
Live weet je nooit wat er gaat gebeuren als hij optreedt; er bestaat geen script. Wanneer Pelle zijn gitaar meeneemt, kun je in elk geval breekbare én energieke momenten verwachten. En hoe zou hij dat doen met zijn lezing, zonder script? Laat je verrassen door Astronaut en zijn uitstapje van de muziek naar de poëzie. En terug.
Zingeving & Poëzie | Hans Alma
Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de rol van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing, en op de ontwikkeling van religieus humanisme in relatie tot maatschappelijke en ecologische vragen. In haar lezing bespreekt ze zingeving in termen van het verlangen naar zin: een fundamenteel, lichamelijk verankerd verlangen naar de wereld als een goede plaats om te zijn. Hoe komt dat verlangen tot uitdrukking in poëtische vormen? En is er een ‘ecopoëzie’ mogelijk die bijdraagt aan de gezondheid van onze planeet, ook in spirituele zin?
Waarneming & Poëzie | Jan Bor
Zijn nieuwste boek Waarnemen is een essay voor wie van kunst en filosofie houdt. De filosoof, geboren en getogen Amsterdammer, gaat graag dialogen met kunstenaars aan en schreef veel over de geschiedenis van zijn vak. In zijn boeken ontwikkelt hij een eigen filosofie.Vanaf de jaren zeventig verdiept Bor zich in het zenboeddhisme. 'In praktische zin,' benadrukt hij. Tijdens zijn lezing legt Bor dat uit. Tenslotte een uitsmijter van de filosoof zelf. 'Uiteindelijk is waarnemen het contact herstellen met de levende natuur; waarin alles verschillend is en toch verbonden met elkaar. Het is je op deze stroom van verschillen begeven.' Hoe? Kom naar hem toe.
14:00 - 18:00 uur